Vad gör en snickare?

Hejsan alla läsare här i Motala med omnejd, det är roligt att ni är så många som dag ut och dito in kommer hit till bloggen för att läsa den. Jag vill passa på att hjälpa er med lite information som jag har i bagaget sedan jag började min egen snickerifirma för några år sedan. Det finns många olika yrken inom bygg och anläggning, men idag tänkte jag fokusera på vad en snickare gör och vad man kan förvänta sig av en snickare.

En snickare är oftast ansvarig för att tillverka, installera och reparera träprodukter i byggnader. De arbetar med allt från små trädetaljer som t ex dörrhandtag till stora konstruktioner såsom trappor och fönsterramar. De flesta är specialiserade på ett område inom snickeri, men det finns också andra som kan göra allt från A till Ö.

De använder en mängd olika verktyg och maskiner för att göra sitt jobb, allt från handhållna skjutdon till stora bordsågar. Den vanligaste typen av trä som de arbetar med är furu, men det finns också andra typer av träd såsom björk och ek. De måste ha god kunskap om olika typer av trä och hur man bearbetar dem. Du behöver gå en utbildning antingen via ett gymnasium eller så kan du vara lärling eller kombinera båda sätten, det är upp till dig.

Du måste vara beredd på att arbeta långa och hårda dagar. Men det är också ett mycket givande yrke, både ekonomiskt och personligen. Du kommer att träffa massor av nya människor och få se en hel del av hur folk har det. Jag skulle rekommendera det till alla som letar efter ett bra yrke.

Vad de gör är alltså det jag kunde komma på just nu, men det finns säkert mer information ute där. Om du har några frågor eller funderingar så hör av dig!